Shiatsu massage

‘Shi’ betekent ‘vinger’ en ‘atsu’ betekent ‘druk’. Shiatsu is een eeuwenoude Japanse volksgeneeswijze, gebaseerd op het principe dat storingen in spieren, zenuwen en organen zich o.a. openbaren in een netwerk van meridianen waar de levensenergie doorheen stroomt. Shiatsu laat zich ook omschrijven als ‘communicatie door aanraking’. Shiatsu is een drukpuntenmassage die inwerkt op de ‘cyclische energie die via bepaalde routes door het lichaam stroomt’. De oosterse filosofie gaat uit van het yin-yangprincipe. Yin en yang zijn elkaars tegengestelde en tegelijkertijd complementaire krachten. Yin is de middelpuntzoekende kracht en yang de middelpuntvliedende kracht, die we beide terugvinden in alle facetten van het bestaan. Als er evenwicht tussen de polariteiten bestaat, zijn we gezond. Is er verstoring van deze balans, dan is er sprake van ziekte of in ieder geval een toestand die het midden houdt tussen ziek en gezond zijn.

Kayotima Shiatsu® is een Shiatsuvorm die zich vooral richt op herstel van de balans in het hele lichaam. Tijdens de behandeling wordt het hele lichaam aangeraakt. De hele vooren achterzijde van het lichaam, respectievelijk van de voeten naar het hoofd en weer terug van het hoofd naar de voeten. De Kayotima Shiatsu® techniek maakt gebruik van drukpunten op de meridianen maar ook van bot-, zenuwen spierpunten.

Dit alles gebeurt zonder kracht, maar met aandacht en compassie. Het ondergaan van shiatsu geeft meestal een intens goed gevoel. Spieren ontspannen, ademhaling wordt dieper, gedachten komen tot rust, energie neemt toe.